Snúbenec je bez krstu a sviatosti. Budú problémy pri obrade v Trnave?

Profilova fotka
Ahojte, chcela by som vas poprosit o radu a najlepsie osobnu skusenost s knazmi v Trnave. Kedze som katolicka, chcem sa vydavat v kostole. Ja mam krst aj prijimanie, birmovka mi chyba. Moj priatel ale nema nic, nie je ani pokrsteny. Mate s tym skusenosti? Mozu byt problemy? Pripadne viete poradit prijemneho farara v Trnave, ktory to nebude povazovat za prekazku? Ak by to neslo inak, tak moj nastavajuci nema problem dat sa pokrstit... Dakujem!
Odpovedať
@martinulka007 ahoj ja si myslis, ze by problem nemal byt, aj ked zalezi to dost aj od knaza..neviem kedy mate svadbu, ale priprava na sviatosti trva min. rok..ale da sa udelit aj distanc, tvoj nastavajuci podpise taky papier, ze ti nebude branit v tvojej viere a budete spolu vychovavat deti tak a take a neni problem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@martinulka007 je to skoro tak ako píše @dejushka akurát sa to volá dišpenz a nie dištanc :-D :-D dajú mu podpísať papier že ti nebude brániť vo viere a že vaše deti budú vychovávané v kresťanskej viere, ale na náuky musíte chodiť tak či tak ale stačí pol rok dopredu :-) ale neviem či nie je problém že ani jeden nemáte birmovku, mám pocit, že podmienkou je aby aspoň jeden zo snúbencov mal birmovku.....ale najlepšie je ísť priamo na faru a tam si všetko zistiť :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martinulka007 my sme mali svadbu v Senci a tu unas stacilo ze jeden s manzelov je pokrsteny a neviedeli v tom prekazku. My sice mame obidvaja vsetky sviatosti ale pan farar nam to rozraval ze dnes uz nemusia byt obidvaja ani pokrsteny. Ze staci ak jeden z nich bude. Ale naozaj zalezi od farara, ja na tvojom mieste by som sa isla opytat a uvidite :-)
Odpovedať
Profilova fotka
unas by si musel spravit všetko v našom kostole v košiciach nad Jazerom
Odpovedať
Profilova fotka
@martinulka007 Nepoznám kňaza, ktorý by zosobášil dvoch ľudí, ak jeden z nich nemá ani len krst. Birmovanie nemusí byť taký problém, ale s takmer s určitosťou ti viem povedať, že krst určite bude musieť mať a zrejme aj prijímanie, to už bude záležať od kňaza, čo všetko bude vyžadovať, preto bude najlepšie, keď zájdete do kostola, v ktorom chcete mať sobáš a v rámci prípravy vám to už dotyčný kňaz všetko vysvetlí.
Odpovedať
Profilova fotka
@li_la to, ze ty nepoznas "knaza, ktory by zosobasil dvoch ludi, ak jeden z nich nema ani len krst" neznamena, ze to nie je mozne. Deje sa to celkom bezne. Aj ja s manzelom sme ten pripad a kopec nasich znamych. Ak ma jeden z dvojice krst a prijimanie, tak druhy nemusi byt ani len pokrsteny. Ako tu uz dievcata pisali, je potrebny dispenz od biskupa. Jeho vybavenie trva v kazdej dieceze inak, my sme on poziadali niekedy vo februari (svadba bola v auguste). @martinulka007 - v pripade, ze by knaz tvojho snubenca "nutil" k prijatiu sviatosti (resp. podmienoval Sviatost manzelstva tym, ze sa Tvoj snubenec musi najprv pristupit k otatnym sviatosticm), mozes sa odvolat na Kodex kanonickeho prava. Niektori knazi si radi veci prisposobuju a ziadaju viac, ako vyzaduju samotne cirkevne predpisy. co sa tyka birmovky na stranke Konferencie biskupov Slovenska http://www.kbs.sk/?cid=1117700007 sa pise Kán. 1065 - § 1. Katolíci, ktorí ešte neprijali sviatosť birmovania, majú ju pred pripustením k manželstvu prijať, ak je to možné bez veľkej ťažkosti. da sa to vykladat vselijako... ja to chapem tak, ze to nie je nevyhnutna podmienka... ale miestny knaz to moze vidiet uplne inak Potom daj vediet, ako si dopadla.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem dievcata, tak aby som sa do toho pomaly pustila! fakt som zvedava, ako to bude v tej mojej trnave, po odvolani bezaka snad nesprisnili pravidla. dam vam vediet, ako to dopadlo.
Odpovedať
@martinulka007 v kostole sa moze zenit aj nepokrsteny.. ked si pokrstena ty, tak nieje problem.. stale vsak budete slubovat, ze deti budete vychovavat v krestanskom duchu..jediny rozdiel je pri prisahe na kriz.. tvoj priatel nebude moct prisahat na kriz a namiesto prisahy povie len "Tak mi Pan Boh pomahaj"..ak vsak chce prijat krestanstvo a byt pokrsteny, tak len do toho:) spravia to "takmer na pockanie" :)) vela stastia:)
Odpovedať
@9majusska birmovka nema nic so svadbou.. jedine, co je potrebne je krst, ten totiz znamena, ze si krestan! :)
Odpovedať
@martinulka007 nie..nebudu..
Odpovedať
Profilova fotka
@elucka moj manzel dokonca nehovoril ani "Tak mi Pan Boh pomahaj".
Odpovedať
Profilova fotka
@laleeta Kán. 1065 - § 1. Katolíci, ktorí ešte neprijali sviatosť birmovania, majú ju pred pripustením k manželstvu prijať, ak je to možné bez veľkej ťažkosti. Jasne tam je napisane: maju ju prijat a nie mozu ju prijat...cize nemas moznost volby, zle si si vylozila tuto vetu. To ale nemeni nic na fakte, ako si napisala, zalezi od knaza a niektorym staci, ak je jeden z manzelov pokrsteny a ma prijimanie. Ozaj je najrozumnejsie spytat sa priamo knaza a nie dievcat na fore.
Odpovedať
Článok sa načítava...
záleží od farára, kamoška je kresťanka so všetkým, jej priateľ ateista a zosobášili sa v kostole, akurát podpísal prehlásenie, že jej nebude brániť v kresťanskej výchove detí a pri čítaní pri sobáši čítal len také skrátené verzie :-D ale zosobášil ich známy farár ;-) inak nerozumiem tomuto "násilne" kresťanskému aktu - napríklad na tomto sobáši boli na prijímaní len nevesta a jej svedok, takže to bol potom troška trapas, plný kostol ľudí a nikto viac
Odpovedať
Profilova fotka
@martinulka007 nie nebudu, nemaj boja Ale moja osobna skusenost, sice niesom z TT. Svadbu sme mali v kostole, nakoniec. Ja mam vsetko, teda krst, prijimanie, birmovku, manzel je totalny ateista. Bola som u 2 knazov, nakolko som nevedela zo zaciatku, v ktorom kostole chcem mat svadbu. Obaja, mali nieco proti manzelstvu s ateistom. Stale sa mi snazili dokazat, vysvetlit ze ja ako katolicka bude v nevyhode oproti nemu a ze to nieje dobre brat si ateistu, a ze ci som si tym naozaj ista. Neviem ako je to presne. Ale myslim, ze knaz musi poslat poslat ziadost o dispenz na biskupsky urad, biskup to schvali, este som sa nestretla s pripadom v mojom okoli, ze by nepovolili a potom vas moze knaz zosobasit. Ale aj po tomto udeleni dispenzu knaz, ked ma hocijaku pochybnost, tak nemusi ucinit. Ale to sa moze stat, aj ked obaja maju vsetky sviatosti. Neboj, ked nas zosobasil ... @elucka na kriz nemusis prisahat ani ked si pokrstena. My sme mali problemy s krizikom, posvatil nam ho dodatocne az po svadbe, preto som neprisahala na kriz. Zevraj v inych cirkvach sa to nerobi, len v rimskokatolickej je to zvykom, ale moze prist pocas obradu k jeho vypusteniu. Inak nerozumiem, preco ateista ma hovorit, ze bude svoje deti vychovavat v krestanskom duchu a mal by hovorit " tak mi PanBoh pomahaj"...
Odpovedať
Profilova fotka
Takze posielam maminu na farsky urad, kedze ja byvam mimo tt, a uvidim co jej povedia. Pokial je nakoniec svadba s dispenzom a jeden z paru ostava nepokrsteny, predsa len hovori slub tomu druhemu? nie je to tak, ze by sa ho knaz nic nepytal? len mu to upravi do "svetskej" reci?
Odpovedať
Profilova fotka
@elucka aspoň jeden z manželov musí mať birmovku ;-) ak nemá tak podpíše papier že si ju v čo najbližšej dobe urobí !
Odpovedať
@martinulka007 nepokrsteny neprisaha na kriz, ak si mala toto na mysli....len povie: tak mi Pan Boh pomahaj ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martinulka007 knaz sa ho bude pytat presne to iste, co teba. Ak si najdes na nete text manzelskeho slubu, tak uvidis, ze sa neslubuje Bonu, ale slubujete vernost a tie dalsie veci jeden druhemu, takze neviem, co by prekladal do svetskej reci :-D Co sa tyka prisahy na kriz, prisaha len pokrstena stranka. Co sa tyka "Tak mi Pan Boh pomahaj", niekde to nepokrstena stranka hovori (namiesto prisahy), moj manzel to nechcel hovorit, tak to nepovedal.
Odpovedať
@9majusska birmovvka nema nic so svadbou.. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@elucka ako tu už bolo písané .... Kán. 1065 - § 1. Katolíci, ktorí ešte neprijali sviatosť birmovania, majú ju pred pripustením k manželstvu prijať, ak je to možné bez veľkej ťažkosti. :-) čiže majú, nie môžu...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
tu nie je kde ujst.. bez sviatosti nehrozi svadba v kostole? ale naco ju vlastne mat, ked nie ste veriaci?
Odpovedať
Ja som birmovku nemala a priateľ mal iba krst a zosobášili nás v kostole.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?